Jahoma Finish Time 

De Jahoma FinishTime applicatie is in de eerste plaats een tool om individuele sportprestaties te kunnen meten. Het tijdregistratie systeem bestaat uit diverse onderdelen die samen het systeem vormen.

Hardware:

Software:

Andere toepassingen:


Hardware

PC en connectiebox

Een snapshot van de combinatie PC en centrale eenheid die we gebruiken.

Jahoma PC en Centrale eenheid
De Jahoma PC en de centrale eenheid naast elkaar

Statief en camera

Alhoewel statief en camera aparte  onderdelen zijn vormen ze natuurlijk wel een  combinatie die sterk  met elkaar samenhangen.

Ons statief met camera en Klarien.
Ons statief met camera en Klarien.

 


Recorder

RECORDER is de naam van het door ons ontwikkeld product dat het mogelijk maakt om heel selectief opnames te kunnen maken met onze snelle camera’s.  Selectief omdat er in principe alleen wordt opgenomen als er wat in de omgeving beweegt, als een sensor geactiveerd wordt of omdat u als gebruiker aangeeft dat u gedurende korte tijd wilt dat er even wordt opgenomen.

Een screen shot van het bedieningsscherm.

Jahoma Finishtime Recorder met 400 beelden per seconde screenshot
Jahoma Finishtime Recorder met 400 beelden per seconde screenshot

De  snelheid van de opnames is afhankelijk van de camera.  Met het hierboven gebruikte instap model was het in niet ideale lichtomstandigheden wel nog mogelijk om 400 beelden per seconde binnen te halen en te verwerken.  Het maximale aantal te verwerken beelden is natuurlijk niet alleen van de software afhankelijk. De kwaliteit en daarmee de prijs van de camera’s telt natuurlijk ook mee. Met de instapcamera is maximaal 600 fps haalbaar, met onze camera’s uit de betere catagorie  behoort 1600 beelden per seconden tot de mogelijkheden.

Eenvoud van bediening.

Het recorder programma kenmerkt zich niet alleen in de eenvoud van de aansluiting van camera en sensors op de computer maar ook door de eenvoud van de bediening.  Uit de praktijk hebben we geleerd dat het belangrijk is om alles wat u tijdens een opname moet doen of weten direct vanuit een scherm te regelen is.

Vanuit één scherm is daarom ook alles te regelen dat voor u van direct belang kan zijn.

 • Instellen of bijstellen van de camera selectie.
 • Wijzigen van camera positie en beeld afmetingen.
 • Instellen van de opname tijd en helderheid van het beeld (deze instellingen zijn ook tijdens het maken van een opnames nog te wijzigen).
 • Opgeven welke poorten er gereserveerd moeten worden voor het kunnen ontvangen van binnen komenden signalen van sensors (eigen en derden).
 • Instellen van de gevoeligheid van de bewegingssensor van de camera zodat u snel kunt ingrijpen op veranderende omstandigheden gedurende de opnames. (Bijvoorbeeld af en toe een wolk voor de zon).
 • Een grote vrijheid in het opgeven van welke relevante informatie u wilt terugzien in uw video opname.
 • De mogelijkheid om tijdens uw opname al een tijdreis foto te produceren zodat u al tijdens uw race, terwijl de camera nog loopt, al de precieze prestaties van uw deelnemers kunt bepalen uit de foto op het scherm.
 • Het registeren en meten van door elkaar heen lopende wedstrijd onderdelen. Bijvoorbeeld een endurance  onderdeel combineren met tegelijk gehouden sprint wedstrijden.
 • Uw eigen wedstrijd software kan zich ‘abonneren’ op de berichten die de recorder uitzend zodat u de uitslag ook direct tot u beschikking heeft.

 

Deelnemers informatie scherm.

Tijdens uw evenement zijn er diverse mogelijkheden om de prestatie van uw deelnemers snel te kunnen tonen.

Software kan reageren op handbediening, externe sensors zoals lichtpaden (foto cellen), bewegingsherkenning in beeld en startnummers  in chips (als nieuwste optie) en natuurlijk de al eerdere genoemde directe verwerking van de opname tijdens het opnemen door direct in de meelopende getoonde tijdreis of finish foto te klikken. Opgemerkt moet worden dat alle automatische tijdregistraties natuurlijk minder nauwkeurig zijn dan de door de waarnemer aangeven passage van de finish middels de tijdreisfoto.

Via het hieronder getoonde scherm kunt u dan uw deelnemers en publiek informeren.

Directe terugkoppeling van prestaties aan publiek en atleten.

 


Reporter

REPORTER is het tweede programma dat deel uit maakt van onze video tijdregistratie oplossing.

REPORTER stelt u in staat om exact te bepalen wanneer welke deelnemers de start- en finishlijn passeerden en dus de verstreken tijd heel precies aan de sporter toe te kennen. Het systeem kan met meerdere video opnames combineren. Dit maakt het mogelijk om al gemaakte opnames van start, finish en passage punten alvast te verwerken ook al zijn de sporters nog bezig met hun onderdeel. Heeft u eenmaal een beeld uit een video gekozen dan onthoudt het systeem uw keuze zolang als dat nodig is.

Het systeem produceert een finish foto en een output bestand dat gebruikt kan worden om uw wedstrijdprogramma van uitslagen te voorzien. Op dit moment ondersteunen wij het wedstrijd management programma ATDOR en vergelijkbare atletiek programma’s die .lif bestanden kunnen verwerken.

Maakt u gebruik van de diensten van atletiek wedstrijdprogramma’s dan is het mogelijk om geheel geautomatiseerd te werken. Wij kunnen uw chonoloog inlezen en leveren u uitslag bestanden aan die u meteen kunt uploaden.  Geeft u ons de juiste rechten dan kunnen we dit al gelijk doen als we de finish registratie verwerken tot en uitslag.

Mocht u een ander wedstrijd programma willen gebruiken dan kunnen we onderzoeken en adviseren of en hoe dit programma te combineren is met onze software.

Een screen shot van het bedieningsscherm.

Reporter scherm met korte toelichting

Maakt u gebruik van ATDOR voor de organisatie van uw wedstrijd dan kan REPORTER het gehele dag programma voor u inlezen. U heeft dan in REPORTER een volledig overzicht van alle events voor deze dag en de daar aan gekoppelde deelnemers.

Met REPORTER kunt u eenvoudig een finishfoto en een uitslag bestand aanmaken. Het uitslag bestand kunt u direct inlezen in ATDOR. Een finishfoto maakt u door in de video uw finishlijn aan te geven. Is de camera gedurende de opname onverhoeds bewogen (wind, stoten) dan kan de virtuele finishlijn in beeld door de operator eenvoudig gecorrigeerd worden.

Als we dit vergelijken met een traditionele lijn camera ziet u direct de voordelen van de slice (spleet) versus de lijn oplossing.

 • U ziet de verplaatsing.
 • U weet wat de verplaatsing is geweest.
 • U kunt direct corrigeren.
 • U tijd is altijd correct.

Meer informatie over finish foto


Andere toepassingen.

Hulpmiddel bij trainingen.

De camera en de software kan behalve voor tijdwaarneming ook heel goed gebruikt worden als hulpmiddel tijdens trainingen. Als trainer hoeft u slechts het oefenobject in beeld te brengen en vlak voordat een pupil aan zijn oefening begint te camera te activeren. Camera staat in standby, maar zal automatisch haar opname maken wanneer de camera enige beweging rondom het object vaststelt. Op die manier kunnen er aparte opnames gemaakt worden van elke pupil. U kunt direct na opname of achteraf alle beelden nog eens terug zien en dit gebruiken om te bepalen welke onderdelen voor extra training in aanmerking komen.

Ruimte bewaking

U heeft uw eigen camera en software. Wij helpen u graag om uw investering zo optimaal mogelijk te benutten.

De bewegings detectie die we hebben ingebouwd maakt het bijvoorbeeld mogelijk om de camera en de software ook op de dagen dat u geen wedstrijd heeft nuttig te kunnen inzetten.

 • U kunt uw camera bijvoorbeeld gebruiken als automatisch registratie unit voor bepaalde ruimtes.
 • U kunt uw camera en opname eenheid gebruiken tijdens trainingen om bepaalde uitgevoerde bewegingen automatische te kunnen opnemen om deze later in slow motion te kunnen analyseren.
 • U kunt de camera gebruiken als signaal gever om bepaalde taken automatisch in gang te kunnen zetten. U kunt bijvoorbeeld de camera voorzien van een gezichts herkennings module en de camera gebruiken voor toegangs bewaking van uw pand. Alleen voor personen die u herkent zal de deur automatisch geopend worden, alle anderen zullen eerst moeten aanbellen.

Andere sporten

Andere sporten waar onze opname techniek kan worden ingezet zijn:

 • Schaatsen; korte baan en lange baan.
 • Fietsen, zowel op de baan als op straat.
 • School sport evenementen.
 • RF autoracen (met of zonder RFID sensor).
 • Paarden sporten; jumping, renbaan en andere tijdgebonden wedstrijd elementen.
 • Honden sport; Behendigheid (agility), renbaan, en andere tijd gemeten onderdelen.

Als u andere sport evenementen of onderdelen kent waar tijd en/of video waarneming ingezet kunnen worden dan zouden we dit graag van u willen horen. Als u wel mogelijkheden ziet maar denkt dat wij daarvoor eerst onze hard- en software moeten aanpassen laat het ons dan weten. Wij doen het graag.

ENGLISH

One can use the camera as a trainings tool. It will start recording if motion is detected in area A and stop recording if motion is detected in area B. This usage gives you the opportunity to make recording from certain movements like the high jump, passing hurdles, switching from running to biking with triathlon, powerlifting, turning with swimming, etc. Only the action you are interested in will be recorded. Nothing more.