Outdoor sport timing / tijdwaarneming

 

Introductie.
Ons chiptiming product is het best te omschrijven als eenvoudig in het gebruik.
Niet alleen onze software is eenvoudig in het gebruik maar ook de ‘hardware’ die u in het veld zult moeten gaan opzetten zal u gaan waarderen vanwege  de elegante constructie.
Niet te veel materiaal, niet te zwaar en eenvoudig op te bouwen.

 

"Jahoma

 

Onze software doet precies wat u nodig heeft. Het registreert eenvoudig de deelnemers aan uw wedstrijd en niet meer.  U ziet wie er mee doen, wie er gestart zijn en wie er al ge-finish-ed zijn.
Deze metingen worden geëxporteerd naar bestanden die u eenvoudig zelf verder kunt verwerken.  Een koppeling met Wegwed behoort eveneens tot de mogelijkheden. Wij hebben een invoer entry onder ‘Jahoma’ in Wegwed.
Maakt u gebruik van Wegwed  dan kunt u uw wedstrijden net zo organiseren als u voorheen deed.
U voert uw wedstrijd in in Wegwed, u exporteert uw gegevens op de gewone manier. U laad uw gegevens in Jahoma.  U produceer een “Jahoma Output Wegwed” (.jow) bestand dat u vervolgens weer kunt laden in Wegwed.

 

Een overzicht van het wedstrijdmonitoringspaneel.

In 2012 zag onze applicatie er nog zo uit.  Het bovenstaande scherm toont informatie voor uw speaker.

Tussen 2012 en 2014 is er wel het een en ander veranderd. Onze tijdregistraties zijn nu direct live via internet beschikbaar en ook de speaker kan zijn informatie gewoon live vanaf onze website ophalen.

Daar naast hebben we de foto’s die we bij de grotere evenementen al langer maakten geïntegreerd in onze chip applicatie.  Behalve de chips hebben we nu ook onze beeld informatie in 12 of 20MB kwaliteit direct tot onze beschikking om de binnenkomsten ook te kunnen controleren.

Met ingang van 2014 hebben we ook de finishfotos die we al langer maken gekoppeld aan de Jahoma chiptiming applicatie en kunnen we deelnemers ook visueel identificeren.

Met ingang van 2014 hebben we ook de finishfotos die we al langer maken gekoppeld aan de Jahoma chiptiming applicatie en kunnen we deelnemers ook visueel identificeren.

 

 

Met ons systeem bent u dus niet afhankelijk van een enkele waarneming. Ons meetsysteem ziet de deelnemers al van verre aankomen. We monitoren de verplaatsing van de deelnemer en maken zijn tijd pas definitief als we zien dat de deelnemer start, de lap of de finish lijn echt gepasseerd is. Terwijl we dit allemaal in de gaten houden heeft het systeem ondertussen wel al de benodigde data verzameld over deze loper zodat uw speaker aardige wetenswaardigheden van de betreffende deelnemer aan het publiek te vertellen heeft. Deze speakers informatie staat voor uw speaker klaar op het scherm.

Toepassingen.

Dit systeem is geschikt om te worden ingezet daar:

 • Waar het alleen van belang is om de eindtijd van een deelnemer te weten.
  • Natuurlijk kunnen we ook de tussentijden per ronde bepalen als lap en finish samenvallen.
 • Daar waar alle doorkomsten van alle deelnemers  geteld moeten worden en het minder gaat om de eindtijd maar waar het meer gaat om de zekerheid dat geen deelnemer gemist zal gaan worden.
  • Het maximale aantal rondes van een deelnemer dat we kunnen rapporteren ligt momenteel standaard op de 25, 100 of 250 rondes.  Meer is overigens wel mogelijk.  Hele korten rondes met tussentijden van minder dan een halve minuut zijn ook mogelijk.

 

Waaruit bestaat dit systeem?

 • Elke deelnemer krijgt een wegwerp chip. Deze chip kan tot op een afstand van maximaal 400 cm uit gelezen worden door een scanner.
 • Bij de start en finish staat minimaal een scanner opgesteld die automatisch het unieke identificatienummer van elke chip die in de buurt komt uitleest.
 • Chip en uitleestijd worden opgeslagen in de aan de scanner verbonden computer. De scanner wordt continue uitgelezen door de computer.
 • Tussentijdse resultaten zijn eenvoudig te produceren. Onze output is een Excel bestand.
 • Door meerdere scanners op een locatie te gebruiken is er redundantie in de registratie en zal er bij verlies van een storing van een scanner altijd een tweede scanner zijn die dezelfde waarneming heeft gedaan. Alle waarnemingen worden op de computer automatisch weggeschreven naar een logbestand.
 • De computer combineert alle gegevens met de inschrijvingen en maakt daarvan een uitslag lijst. Deze is direct beschikbaar.
 • Het systeem is eenvoudig in gebruik. Scanner naar de start of finish, aansluiten en aan het werk.
 • Door de eenvoudigere opbouw van de scanners en hun brede inzetbaarheid is het ook eenvoudiger om netto looptijden te bepalen. Omdat de functionaliteit van de scanners veelzijdiger is kunnen we start en finish combineren en hoeven dit niet twee aparte locaties te zijn.
 • Het systeem kan binnenkort 100% gecombineerd worden met het Jahoma FinishTime recorder systeem zodat u behalve chip tijden ook nog eens de beelden van de mensen heeft.

 

Huidige ontwikkelingen.

In 2013 zijn we in het  kader van het innovatie project “Sport en Technologie”  bezig geweest om ons chip systeem te combineren met ons video timing systeem. We hebben i.v.m. de beperkte beeldkwaliteit van video er uiteindelijk voor gekozen om foto’s te schieten. De ontwikkelingen staan natuurlijk ook in 2014 niet stil. We zijn momenteel aan het onderzoeken hoe we ons systeem verder geschikt kunnen maken voor andere sporten dan we nu al doen.

 

Meer weten, kopen of huren.

Hebben we u belangstelling gewekt? Neem dan zeker even contact met ons op want we kunnen u nu al verklappen dat u onze prijs zeker zal kunnen waarderen.

Behalve koop is ook verhuur mogelijk. U moet dan denken aan bedragen van ongeveer twee  euro per chip per inschrijving. Natuurlijk komen daar nog extra kosten bovenop voor de te gebruiken apparatuur. De grote van uw evenement heeft natuurlijk invloed op het totale kostenplaatje  per deelnemer.

Net zoals andere bekende bedrijven werken we voor de verhuur met aflopende staffels. Indien u belangstelling heeft kunt u direct met ons contact opnemen.

 

Tien minuten werk en de chiptiming opstelling staat klaar voor een recreatieve avondwedstrijd.

Tien minuten werk en de chiptiming opstelling staat klaar voor een recreatieve avondwedstrijd.

 

 

 

 

6 comments to Outdoor sport timing / tijdwaarneming

 • Ingrid

  Wij zouden het graag gebruiken op onze Canicross wedstrijden, dit is een jaarlijks terugkerend evenement. Langs het water hardlopen met de hond in competitie.
  Onze laatste wedstrijd hadden we 230 deelnemers.

  Graag wil ik op de hoogte gehouden worden van de mogelijkheden met honden

  vr groet, Ingrid

 • W Vjfhui

  Ook wij zijn op zoek (kopen) naar een finishtijd registratie systeem op basis van (weggooi) chips of tags voor onze loop wedstrijden. Is er al iets bekend over de beschikbaarheid van Uw systeem? Kunt U mij op de hoogte houden?

  Mvg Wim

  • jan

   Beste Wim,

   Het tag systeem wordt nu verder ontwikkeld zodat het gecombineerd kan worden met het camera systeem. Op die manier kan je zelf als de atleten bijna tegelijk binnenkomen toch zien wie echt als eerst is binnen gekomen. Een en ander is natuurlijk afhankelijk of je wel of geen individuele start hebt.
   Ik werk aan de combinatie beeld en chip zodat mocht er een systeem uitvallen dat dit niet meteen een probleem oplevert voor de organisatie. Beide systemen werken autonome maar delen alleen de informatie over de starttijd en het soort van event.

   De focus heeft er de afgelopen maanden ook op gelegen om het camera systeem verder te ontwikkelen voor andere sporten waar de sporters individuele starttijden hebben. Er is ook tijd gaan zitten in de aanvraag richting de IAAF. Het chip systeem moet nog een paar test doorlopen en dan ga ik er meer over publiceren.

   Wat aanvullende informatie.
   De chips zijn plak chips en het is de bedoeling dat deze op het startnummer worden aangebracht. Startnummer mag ook een helm of badmuts zijn. Maakt niet zoveel uit. Voor een goede uitlezing moet de chip ‘op de borst’ gedragen worden. Als het op de rug zit is de beste uitlezing pas als de atleet de finish is gepasseerd.
   Als je circuitjes hebt dan kan de chip ook meerdere keren gebruikt worden. Je kan de chip een of twee keer vouwen, gaat goed totdat de metaalfolie uiteindelijk dan scheurt of breekt. De chip zelf kan tegen water. Uitlezen in het water is ook mogelijk zolang je de uitleesunits er maar boven kunt hangen. De nauwkeurigheid van de meting ligt rond de 0,5 – 0,8 seconden. Een normale waarde voor een chipmeting. Voor precieze aankomst volgorde bepaling zal ondersteuning door mensen of camera noodzakelijk zijn.

   Een chip kost afhankelijk van de toepassing ongeveer anderhalve tot twee Euro. Het systeem is nu vooralsnog te huur. Heeft o.a. te maken met de nog lopende ontwikkelingen.

 • Jaco

  ik ben benieuwd naar de kosten van dit systeem.

  wij hebben per seizoen 7 keer een wintercup. aantal deelnemers bedraagt op dit moment tussen de 300 en 400 lopers per evenement.

  verder ben ik benieuwd. Is dit systeem te koop of is dit alleen te huur.

  ik hoop spoedig van u te horen

  met vriendelijke groet

  Jaco

  • jan

   Beste Jaco,

   Het systeem zal in eerste instantie alleen te huur zijn. De reden daarvoor is dat we er eerst uitgebreid ervaring mee willen opdoen en het vervolmaken voor de Nederlandse markt alvorens het ook aan anderen te gaan leveren.
   Winter 2010-2011 is de test periode. Ik verwacht dat we begin volgend jaar studenten zullen gaan aantrekken om systemen te gaan bedienen. Daarna zal snel ook de verkoop gaan volgen.

   Net zoals met het baan finish tijd registratie systeem met de camera zullen we in het begin ook met dit systeem een laag tarief voeren.
   Voor de eerste wedstrijden zullen waarschijnlijk alleen de verbruikte chips in rekening worden gebracht.
   Met een Cup zo je dan zelf nog kunnen overwegen om deelnemers de eerder verstrekte te laten hergebruiken bij de volgende cross.
   We moeten dit natuurlijk wel zorgvuldig doen en deelnemers vragen om vooraf hun chips te laten scannen zodat we eventuele uitgevallen exemplaren kunnen vervangen VOOR de wedstrijd.

   Jan

 • Seize

  Hallo,

  Wij zouden graag van U vernemen hoe ver U bent met dit systeem. Wij zijn ons aan het oriënteren om tijd registratie te doen bij onze evenementen.

  met vriendelijk groet,
  S Zandbergen,