JumpTime, Spring & Sprint meetmatten

Voor een van onze opdrachtgevers hebben we enkele jaren geleden een systeem ontwikkeld om korte sprinten in een gymzaal te kunnen timen. Dat systeem werkte met een flitser voor de de start en lichtpaadjes voor bij de finish.

Wat aan dit systeem nog ontbrak was een mogelijkheid om ook de reactie snelheid bij de start te kunnen bepalen. Een van onze andere opdrachtgevers vroeg ons om een sprong applicatie te willen ontwikkelen op basis van een drukmat. Bij ons viel natuurlijk meteen het kwartje om de drukmat te gaan combineren met onze tijdmeet systemen. We hebben daardoor nu een applicatie in de aanbieding die zowel kan worden gebruikt om de sprongkracht, de reactiesnelheid, de contacttijd als om de sprinttijd over een korte afstand te kunnen bepalen.

Zonder mat of sensors kunt u de applicatie gebruiken voor bijvoorbeeld het organiseren van een Conconi test of andere inspanningstesten die tijd gebonden zijn.  De applicatie helpt u bij het opzetten van verschillende loop of sprong series.

Sprongkracht meting
Sprongkracht meting
Contacttijd meting
Contacttijd meting

JumpTime Spring & Sprint meetmatten

Endurance Jump, een snelle en eenvoudig meetmiddel voor sporters.

De applicatie die we ontwikkeld hebben wordt normaal gebruikt door fysiotherapeuten voor het uitvoeren van de bekende inspannings-protocollen. Een klacht uit de praktijk die ons bereikte was dat het installeren en op locatie aansluiten altijd zo complex was. Hier hebben we iets aan gedaan. We hebben extra aandacht besteedt aan de installatie en deze super eenvoudig gemaakt.  Er is geen gedoe met allerlei drivers die nog eens extra geïnstalleerd moeten worden voor u er mee kunt gaan werken en U hoeft slechts eenmaal de verbinding met uw mat op te geven en wij zorgen er voor dat deze verbinding elke keer weer opnieuw opgezet zal worden. Ook is het voor verder ons niet echt van belang wat voor soort van computer u gebruikt. Zolang het systeem maar Win-XP of beter gebruikt en er een vrije USB port beschikbaar is.

Voor een therapeut, maar ook voor een coach of trainer, is de mat en de applicatie een middel om snel en eenvoudig een objectief beeld van de fysieke kwaliteiten van een team of een persoon te kunnen krijgen. De eerste meting is dan om de basiskwaliteiten van de persoon of de groep te kunnen vaststellen.  Op basis van de verkregen gegevens kunnen trainingsprogramma’s worden opgesteld en periodiek herhaalde metingen dienen om het resultaat van een bepaald  schema en haar deelnemers te kunnen monitoren.

De Spring- & Sprint applicatie kan behalve in de normale protocol modus ook volcontinu modus worden gebruikt. Oefeningen waar u alleen de best geleverde prestatie van wilt weten kunt u ook in progressieve jump mode  (projump) uitvoeren. In dat geval worden de getoonde gegevens alleen bijgewerkt als een geleverde prestatie een verbetering is.
Een projump sessie stopt als u dat aangeeft (Stop) of als een eerder ingesteld tijdsgrens wordt overschreden. Indien de software gekoppeld is aan onze chipsystemen registreren wij ook automatisch welke deelnemer de oefening heeft uitgevoerd.

De Endurance power jump is een van de bekende testen zoals beschreven door InspanningsfysioloogVos. Dr. Vos heeft bijvoorbeeld al in 2001 onderzoek gedaan naar de fitheid van voetballers en registreerde en publiceerde voor voetballers voor de uithoudings test de volgende cijfers.

Voetbal Endurance Jump onderzoek voetbal 2001-2002 (J.A.Vos)
Voetbal Endurance Jump onderzoek voetbal 2001-2002 (J.A.Vos)

 

Bovenstaande meting is voor fysiotherapeuten natuurlijk oud nieuws en dat geven we natuurlijk ook meteen toe. wat wel interessant is is dat we van elke meet activiteit ook een logboek aanleggen dat eenvoudig is te exporteren naar andere toepassingen. Is een spring of sprint sessie afgelopen dan kunt u snel en eenvoudig alle meetgegevens inzien. we geven u bijvoorbeeld inzicht in de omstandigheden waarin de maximale spronghoogte is gerealiseerd en de contacttijden met de mat voor en na deze beste sprong.

Bent u iemand die minder geïnteresseerd is in extremen en totalen. Geen probleem, zoals gezegd registeren we elke gebeurtenis en maken het voor u mogelijk om ook in de details te kunnen kijken.

Registeren van alle contact en vlucht events van een meet sessie.
De details die we hebben vastgelegd van de zojuist uitgevoerd sprongtest.
Is een meting normaal beëindigd dan schrijven dan schrijven we de gegeven altijd weg naar een logfile als u aan een volgend meting begint.
Er gaat dus niet verloren.

 

Sprint tijd metingen met ons systeem is ook mogelijk.  Het meetsystemen kan gekoppeld worden aan onze flash start applicatie of aan een of meerdere een onze ‘rood lichtpad’ detectoren die het einde of tussentijd van de sprint markeren. In plaats van een roodlicht detector kunt u ook een verlengde sprintmat gebruiken waardoor u ook inzicht krijgt in de bereikte pas frequentie.

Ook kunt u heel eenvoudig met twee matten diversen uitstap en terugkeer reactiesnelheden gaan meten. Hoe u de applicatie uiteindelijk  precies gaat gebruiken laten we verder geheel aan uw over. De start en sprintmatten zijn in verschillende formaten leverbaar en in drie kleuren. Van heel klein 15×15 cm tot 75×150 cm.

Conconi inspanningstest

Een van de testen die u kunt uitvoeren zonder dat daarbij gebruik gemaakt moet worden van de de springmat is de conconi test. Wij hebben in onze software een teller zitten waarmee u de versnelling van de rondes eenvoudig kunt opgeven. Indien u de mat of de lichtpad sensor hierbij wilt gebruiken om de echte tijd te meten dan is dat eveneens mogelijk. Hartslag metingen kunnen met de bekende Polar hartslag tellers worden vastgelegd.

Configureerbare a-cyclische count-down or count-up tijdklok voor bijvoorbeeld uitvoeren van een Conconi inspanningstest.
Configureerbare a-cyclische count-down or count-up tijdklok voor bijvoorbeeld uitvoeren van een Conconi inspanningstest.

 

Vloerbox – Floorbox

Onze vloerbox is een unit die het mogelijk maakt spong of sprint meters aan de computer te koppelen. De uitvoering is zeer solide om kapot gaan van de interface zoals dat met andere standaard interfaces nog wel eens voorkomt te voorkomen. Behalve zeer stevig is  elke box ook nog eens uniek zodat uw computer altijd weer opnieuw automatische de juiste verbinding voor u zal opzetten.

Heel veel floorbox-es voor heel veel gebruikers.
Heel veel floorbox-es voor heel veel gebruikers.

 

Matten

Onze applicatie werkt met speciale drukmatten.  De matten zijn verkrijgbaar in drie kleuren, zwart, geel en rood. Afhankelijk van het doel zijn de matten leverbaar met verschillende oppervlakte profielen. De matten voor buitengebruik worden geleverd in IP66 uitvoering.

 

Handsets
We leveren twee type set voor het resetten van de applicatie zonder daarvoor apart de computer te moeten bedienen. De ene set kan met de voet bediend worden, de andere uitsluitend met de hand.

 

Standaard uitlevering
De Spring,Sprint en Speed applicatie wordt geleverd in plastic draagkoffer en bevat een USB powered connectiebox, een zwarte 60x60cm springmat, een USB kabel en een USB stick met daarop de software. Het is mogelijk om later deze set uit te breiden met andere hulpmiddelen zoals een tweede mat, handset en/of lichtoogjes. Mocht een van deze uitbreidingen een voeding nodig hebben dan hebben we naast de unpowered uitvoering van de connectie box ook een versie die aan het lichtnet gehangen kan worden. De uitgaande connectoren van de box leveren dan ook 12V voeding voor uw aan gesloten apparaat.

Jahoma-Draagkoffer-voor-SSS-set-DSC_0040(800x600)
Jahoma-Draagkoffer-voor-unpowered Spring,Sprint & Speed set


Jahoma-Draagkoffer-SSS-set-inhoud-koffer-DSC_0057-(800x600)
Inhoud unpowered Jahoma Spring,Sprint & Speed koffer


Jahoma Spring,Sprint&Speed unpowered connectiebox.
Jahoma Spring,Sprint&Speed unpowered connectiebox.

 

Camera
De speciale camera die wij gebruiken voor onze tijdmeet applicatie maakt het mogelijk om met een hoge snelheid een beweging in detail vast te leggen en deze daarna te analyseren.  Deze camera willen we ook gaan koppelen aan de Spring & Sprintmat applicatie.  Het geeft een coach of fysiotherapeut niet alleen de gelegenheid om de beweging in zijn natuurlijke uitvoering vertraagd te bestuderen maar het is ook een handig hulpmiddel om deze beelden aan degene te laten zien waar het om allemaal draait. Kunnen zien en daarna zelf begrijpen welke bewegingen anders moeten worden uitgevoerd is natuurlijk een geweldig hulpmiddel om een nieuwe beweging snel te kunnen aanleren.

Onze camera’s hebben nog een ander groot voordeel in vergelijking met normale camera’s.  Niet alleen kunnen zij meer beelden maken, de camera en de software kunnen deze ook snel voor uw afspelen op een monitor.  Dit maakt dat de camera als een soort van slimme spiegel kan worden ingezet zodat uw patiënt/sporter direct beelden van zijn/haar lichaam direct kan bekijken die hij/zij anders nooit zou kunnen zien.  Een voorbeeld.  Een loper op een lopende band kan direct op een grote monitor vlak voor hem de kromming van de eigen ruggenwervel te zien krijgen en in tegenstelling tot een spiegel kunnen we dit beeld, naar wens, vergroot en precies gefocust op dat waar het om gaat in beeld brengen.

Dit camera idee zijn we op dit moment in het innovatie project “Sport en Technologie” aan het realiseren. In dit project zijn we met andere deelnemers nu bezig met laboratorium experimenten  hoe we de camera technologie het beste kunnen verbinden met allerlei andere meetsystemen en sensoren. Een type sensor die we in dit project ook gaan gebruiken is een voetdruk sensor. We verwachten dat we met al deze gekoppelde systemen u straks een goed inzicht kunnen geven hoe een loop of springbeweging in de praktijk nu precies verloopt

 

Wordt vervolgd…